Objectius

PLA DEL FOMENT DEL VOLEIBOL FEMENÍ

BASES DEL PLA

El Club Voleibol Reus és un club de la ciutat de Reus, que té com a objectiu promocionar aquest esport entre la joventut de la ciutat.

El club ha anat creixent any rere any dels ja prop dels cinc que tenim de vida. I les perspectives que tenim són positives donat que tenim una  bona resposta per part del gran nombre d’esportistes que poc a poc va creixent.

El Club voldria en aquest final de la 4a temporada, iniciar un Pla de foment de l’esport femení. Creiem que el voleibol pot ajudar a fer augmentar les dades de participació de la dona en el món de l’esport  donat la diferència encara existent a Catalunya entre els homes i les dones.  A la ciutat de Reus, creiem que les institucions han de re equilibrar els recursos públics cap a entitats que cerquin o es basin en la paritat de sexes, fent de l’esport una activitat que no distingeixi entre homes i dones.

Per això el Club ha fet aquest Pla de Foment del Voleibol Femení, basat en el Programa que la Generalitat de Catalunya va promoure en el seu dia, que és el següent: 

El Programa Dones i Esports elaborat per la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física (SGEAF), amb la col·laboració de l’ Institut Català de les Dones (ICD), que va ser presentat al maig de 2015, posa de manifest l’objectiu de les administracions públiques, institucions i entitats de la societat civil vinculades amb l’àmbit de l’esport, la voluntat de treballar conjuntament perquè la societat evolucioni cap a la plena igualtat d’oportunitats entre homes i dones, incrementant la visibilitat i valoració de les aportacions de les dones al món de l’esport. Aquest programa s’emmarca en el Pla Estratègic de polítiques de dones.

Els documents  base de la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat  són els següents:

Pla estratègic de política de dones:

https://dones.gencat.cat/ca/institut/pla_dones/

Programa Dones i esports:

https://esport.gencat.cat/web/.content/home/arees_dactuacio/esport_i_genere/programa_DonesEsports/programa_genere.pdf

PRINCIPIS BÀSICS

El Pla de foment del voleibol femení del CV Reus vol treballar per reduir les diferències existents pel que fa a la participació i la representació de les dones en l’esport i també treballar dia a dia perquè l’esport sigui un espai on dones i homes assoleixin la plena igualtat,

Els principis generals que fonamenten el Pla són els següents:

Equitat i igualtat de condicions
Acceptar les diferències existents entre tots dos sexes i entendre-les com a riquesa positiva amb l’objectiu que dones i homes del Club puguin gaudir de l’esport en igualtat de condicions i amb el mateix reconeixement.

Participació
Necessitat que les dones preguin part de l’activitat física i esportiva, a fi que la ciutat de Reus pugui gaudir de la participació de les dones i, a la vegada, perquè la meitat de la població no sigui exclosa d’un procés social que fomenta el benestar I la salut.

Participació de les dones en els llocs de decisió, en el nostre cas, en els càrrecs de la Junta Directiva del Club.

Visibilitat
La invisibilitat ha estat un dels obstacles que ha acompanyat les dones al llarg del temps. Cal mostrar a la nostra ciutat les aportacions que les dones han fet i fan al món de l’esport i donar visibilitat als espais públics on les dones duen a terme activitat física i creen xarxes al seu entorn, així com les seves motivacions, necessitats i expectatives relacionades amb la pràctica esportiva. Cal crear referents amb els quals les noies i dones de Catalunya es puguin emmirallar.

L’esport com a eina

L’esport ha de ser una eina d’empoderament femení i un espai on les dones tinguin la mateixa presència i oportunitats que els homes.

Reclamar

Els clubs també poden reclamar a les institucions que aportin més recursos municipals (esforços, iniciatives, suport econòmic, etc.) cap a clubs i associacions que lluitin per la paritat entre homes i dones, per tal que no es decantin tant cap a clubs on pràcticament la majoria de practicants són masculins, que discriminin a la dona i que no en promocionen la seva participació.

 

Ajudar a les institucions públiques a analitzar les desigualtats existents entre els recursos municipals que van destinats a entitats que no fomenten la paritat dels seus esportistes i les que fan esforços en aquest sentit.